dinsdag 1 januari 2013

De eerste

We zijn er geraakt! In het nieuwe jaar. Het was winderig en het regende serieus toen we vorig jaar om kwart over elf aan de 3,5 km lange tocht begonnen langs de vaart naar de dochter en schoonzoon.

Veertig minuten later kwamen we aan,kletsnat en uitgewaaid, maar juist op tijd voor het nieuwe jaar.

Wij zijn al goed begonnen met de eerste dagelijks aanbevolen zoveel stappen. Om kwart voor twee waren we terug thuis, kletsnat en met de wind in de rug, voldaan en klaar voor het warme bedje.

En nu ga ik verder koken voor de gasten straks, ovenschotel-met-broodrand en daarna Schwarzwälder mess van Photocopy Ann. Njammie!
 
 
 

Ik wens jullie allemaal een lekkere start in het nieuwe veelbelovende jaar waarin vanaf vandaag niets 'moet', maar des te meer mag!!!


Even vlug het recept voor de ovenschotel-met-broodrand:

-Kneed gedurende 10 minuten deeg voor een brood en laat een kwartier rijzen. Kneed even opnieuw en laat afgedekt een uurtje rijzen op een warme plek

-Braad stukjes kip, spek en gehaktballetjes aan in een klontje boter of een scheut olijfolie.

-Verwijder het vlees en stoof nu eerst champignons, daarna allerlei groenten (prei, worteltjes, aardpeer, bloemkool, ...) in hetzelfde vet.

-Kruid met peper, zout, tijm, laurier naar smaak

-Doe het vlees bij de groenten

-Blus met witte wijn, room en groentebouillon tot alles bijna onderstaat

-Laat zo'n 10 minuutjes sudderen

-Vet de rand van een grote ovenschotel in

-Drapeer het brooddeeg over de ingevette rand. Het deeg 'hangt' zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de schotel

-Doe de groenten, het vlees en het grootste deel van de saus in de schotel

-Bak het geheel in de voorverwarmde oven (200°) gedurende een half uurtje.

-Controleer af en toe of de groenten niet te droog staan. Voeg desnoods nog wat van de saus toe

-Het gerecht is klaar als het brood op de rand gebakken is en hol klinkt als je erop klopt.

-Zet de schotel op tafel. Schep voor iedereen groenten en vlees op een bord. De gasten kunnen zelf een stuk brood van de rand afbreken.

-Eet smakelijk!  


2 opmerkingen:

Miek zei

Een heel fijn, gezellig en voorspoedig 2013!!!! :)

Lies: zei

Schwarzwalder mess? Dat ziet er verdorie lekker uit, moet ik ook eens testen. Veel leuke magjes in het nieuwe jaar ook voor jou!