donderdag 28 juni 2012

Raadsels en puzzels

Janome, de naaimachine van vriendin L was hier een tijdje op vakantie. Ik denk wel dat ze genoten heeft van de lange werkdagen en de meters draad die door haar naald vlogen. Ze heeft me in ieder geval goed uit de nood geholpen na de slijtage - ziekte van mijn ouwe getrouwe machientje.

Nu is ze helemaal ontstoft en schoongemaakt en staat ze te popelen om weer naar huis te mogen.

Op de plaats van de naaimachine staan nu weer dikke boeken en een laptop met woordenboek; ik wijd me weer aan mijn bijberoepsbezigheden: correctie van puzzelboeken.

Ja, inderdaad, kruiswoordraadsels, woordenzoekers, Zweedse puzzels en andere plezante breinspelletjes worden door redacteuren gemaakt en door correctoren nagelezen en eventueel aangepast.

Een saaie bezigheid denk je?  Voor mij helemaal niet! Ik heb altijd graag gepuzzeld en met woorden en letters gespeeld en het werk voor het tijdschrift De Puzzelaar houdt mijn hersens fris en lenig.

Ik kan echt blij worden van de nieuwe woorden die onze raadselmaakster vindt en geweldig kan omschrijven. Wat dacht je bv van deze: veelpleger = draaideurcrimineel. Dat is een woord van 18, ja achttien, letters, dat in een hele regel past. Wel, als ik zoiets lees, krijg ik altijd een joepie-gevoel. Of een goede omschrijving voor dauw, liefst een omschrijving van maximaal 16 letters. Zoek maar!
Misschien ben ik wel een beetje gestoord, maar ik kan hier echt van genieten. 

Bij De Puzzelaar hebben we ook strakke regels: alle woorden moeten in Van Dale staan, spelfouten zijn (natuurlijk) uitgesloten, woorden van twee of drie letters mogen slechts met mondjesmaat, een zelfde woord mag niet twee keer in één puzzel of twee opeenvolgende puzzels,  het woord of een stuk ervan mag niet in de omschrijving zitten, enz...

Je ziet dus dat er echt serieus werk gemaakt wordt van deze puzzels. We proberen  altijd weer zoveel mogelijk variatie te brengen en nieuwe woorden en omschrijvingen te vinden. En daarom doe ik dat graag, mijn brein blijft aan de gang en wordt regelmatig in een hogere versnelling gebruikt, want ik moet alert blijven. Niemand  maakt graag kruiswoordraadsels met fouten in of storende herhalingen.


Dus mocht na de beloofde hitte van vandaag de zomer weer eens zelf op vakantie vertrekken, zijn er nog altijd de boekjes van De Puzzelaar die je dag kunnen opfleuren! Probeer maar eens.
En voor ik het vergeet, er zijn ook boekjes voor onderweg in een handig formaat en met raadsels die je zonder woordenboek kunt oplossen. Ook plezant voor grotere kinderen.
2 opmerkingen:

Villa Speelmama zei

Wat een toffe job zeg!! Ik hou ook wel van zo'n speciale woorden. Toen ik nog thuis woonde heb ik veel zo'n puzzels ingevuld, waar is de tijd? :-)

*Sam zei

Puzzelen is al eens een leuke afwisseling voor het naaien en haken hier...