maandag 4 mei 2015

Goed gebakken

Gisteren heb ik wat gedraaide en gegoten schalen en potjes biscuit gebakken. Biscuit is de eerste bewerking van een werkstuk in klei of porselein. De baktemperatuur loopt dan 'maar' op tot ongeveer 950°. Nu zijn de schalen niet meer fragiel, wel nog waterdoorlatend, maar klaar voor een mooi glazuur. 
 
 
De schalen zijn op één na gedraaid op de draaischijf, de kleine potjes in porselein gegoten.
 
Die potjes zijn proefjes waar ik verschillende glazuren op ga testen. Daarom heb ik er enkele al in de massa gekleurd met rood ijzeroxide, koperoxide en kobaltcarbonaat. De rode kleur is al heel zichtbaar, de andere kleuren zullen pas bij hogere temperaturen (hopelijk) tevoorschijn komen.
 
afmetingen nu: 6x6x5 cm (krimpen nog na glazuurbak)
 
Het draaien begint al beter te lukken. Deze schalen vind ik zelf heel goed gelukt, de open schaal is nog vrij dik, de andere is echt heel dun, waardoor de rand nu nog beschadigd kan worden. Gelukkig kan ik in dit stadium nog wat bijschuren en beschadigingen wegwerken. Zodra ze geglazuurd zijn,  blijven de schalen en potjes hard en stevig. Je moet ze natuurlijk niet laten vallen, dat is nergens goed voor.
 
 
 
 
Nu nog denken en met mezelf overleggen welke kleur bij deze schalen zou passen en dan kunnen ze met hun glazuurjasje weer de oven in!
En het vogeltje?
Ik heb hier thuis vorige week een nieuwe driedelige mal proberen te maken. Deel een kwam goed los, deel twee ook, maar toen bleven het tweede en derde deel weer plakken. Ik dacht dat alles verloren was, gebruikte wat meet geweld (klopte er eens flink mee op de tafel) en toen kwamen ze los! Joehoe! Ze staan nu te drogen en dat kan wel twee weken duren. Wordt dus nog steeds vervolgd.
 
 
 
 
 
 


4 opmerkingen:

Vlinderknoopje zei

Gaat nog mooier worden :) fijn als je dat kan vogels zijn ook leuk gemaakt... ik kijk altijd mee maar reageer niet veel :)

omatof 05 zei

Wauw, mooi resultaat al van je harde werk! Persoonlijk zou ik die potjes, schalen, niet kleuren. Ik vind ze zo mooi in wit, maar waarschijnlijk hoort dat ook bij de les.....
Succes met je vogeltjes. Ben benieuwd naar 't resultaat!

janien zei

Prachtig toch!! Ook zo in het wit! Wonderful gedaan.

mamas kram zei

Wunderschöne Schalen sind das geworden. Sie gefallen mir schon so in Weiss und ohne Glasur sehr gut!
Herzlichen Dank für deinen tollen Tipp wegen der Druckschablone. Ich habe eben nachgeschaut. Bei uns ist die Verpackung vom Computerpapier tatsächlich auch beschichtet.
Liebe Grüsse
Doris